Ανακοίνωση εξέδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, σχετικά με την 21η Μαρτίου, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
H 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τη διεθνή κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της άνοιξης. Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε με σκοπό να μας αφυπνίσει ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασίας τους.
Ολόκληρος ο πλανήτης εκτιμάται ότι έχει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δέντρα, ενώ τα δάση της Μεσογείου έχουν περίπου 53 δισεκατομμύρια δέντρα! (πηγή WWF). Τα μεσογειακά οικοσυστήματα είναι γνωστά για την πλούσια βιοποικιλότητα τους με μεγάλο ενδημισμό ειδών (εκτιμάται 201 ενδημικά δέντρα) και αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα τοπίου που έχει δημιουργηθεί από τη διαχρονική αλληλεπίδραση ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.
Το νησί μας, η Κρήτη, ένα εντυπωσιακό νησί, μια μικρογραφία των 6 Ηπείρων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, με απόκρημνα βουνά, δεκάδες φαράγγια, μοναδικά φυτά και ζώα, καλλιέργειες και κάμπους. Τοπία απαράμιλλης ομορφιάς και σπουδαιότητας συναντάς από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη. Το φαράγγι της Σαμαριάς, το φοινικόδασος του Πρέβελη, ο Ψηλορείτης, η Δίκτη, η νήσος Χρυσή είναι πρεσβευτές της σπάνιας και μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου μας και αναδεικνύουν την ανάγκη για την προστασία και διατήρηση της.
Η προστασία και διαχείριση δασών και δασικών εκτάσεων, η δασική ανάπτυξη, η εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, οι δασικές χαρτογραφήσεις αποτελούν αντικείμενο των Δασικών Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι οποίες βρίσκονται και έχουν αρμοδιότητα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν είναι οι αλλαγές χρήσεων γης, η υπερβόσκηση, η ερημοποίηση, οι δασικές πυρκαγιές, οι ασθένειες φυτών και ζώων, οι παράνομες υλοτομίες και το παράνομο κυνήγι. Οι Δασικές Υπηρεσίες επιχειρούν, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος, να ανταποκριθούν στο ρόλο τους ως δημόσιοι λειτουργοί για την προστασία του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος.
Ο κάθε πολίτης μπορεί να γίνει συνοδοιπόρος στη δασική υπηρεσία του τόπου του!